всі новини >>>

Проповідь архімандрита Онуфрія (Ляди) на Неділю перед Різдвом Христовим, святих отців

Свято-Воскресенський Гурбинський чоловічий монастир на Повстанських могилах

Слава Ісусу Христу!

Сьогоднішня неділя перед Різдвом Христовим встановлена Православною Церквою як чергове нагадування нам про наближення цього великого свята. Але не лише, так би мовити, безпосередньо календарну мету чи фізичне нагадування має ця свята неділя, в котру ми вшановуємо пам’ять святих отців. Свята Церква як і минулої неділі згадує старозавітніх праведників і подає нам їх як приклад великої віри в Бога та в Його могутність, в Його милосердя, у сповнення Господом обітниць, які Він давав нашим старозавітнім отцям і патріархам. В сьогоднішньому апостольському читанні повіствується, що Авраам жив вірою, яку передав своєму синові Ісааку, Ісаак же – своєму синові Якову, а той – усім дванадцятьом колінам ізраїлевим і їх нащадкам. Апостол Павло розповідає про велику віру Мойсея, завдяки якій він відмовився бути сином дочки фараонової, натомість обравши терпіти страждання з народом Божим, бо знав, що нагорода на Небесах буде значно більшою за тимчасову гріховну насолоду (Євр.11:24-26). В нинішньому посланні ми чуємо, що царі ізраїльські перемагали вірою цілі царства та багато інших прикладів сильної віри старозавітніх отців, яка була винагороджена Богом у вигляді земних і, найголовніше, Небесених, благ.

«Без вiри догодити Боговi неможливо, бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вiрував, що Вiн є, i тим, хто шукає Його, дає винагороду» (Євр.11:6) – каже Апостол Павло у посланні до євреїв, повчаючи їх про віру і нагадуючи їм про віру їхніх батьків, про віру їхніх предків. Але ці слова стосуються усіх нас, бо в духовному плані всі ми єдині у Христі Ісусі і всі, хто сповідує Христа Спасителя, є одним духовним народом – християнами.

Але що це означає «бути християнином»? Щоб бути християнином означає не лише називати себе так прийнявши святе Хрещення в дитинстві чи у зрілому віці. Бути християнином означає виконувати все, чого навчав і що заповідав Христос. А для цього, насамперед, необхідно вірити в Христа і та віра повинна бути подібною до віри старозавітніх отців та патріархів, не лише словесною, але щирою, виходити з розуму та серця.

Вже за кілька днів ми прославлятимемо Різдво по плоті Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, ми будемо величати Його давніми українськими колядками, складеними нашими предками. В одній з них ми співаємо про те, що не маючи дорогоцінних дарів ми несемо Йому в дар «віру серця і любов щиру». А чи справді ми їх будемо нести чи лише співатимемо добре відомі з дитинства слова навіть не вдумуючись у їх зміст?

В сьогоднішньому євангельскому читанні ми чуємо великий родовід Ісуса Христа, в якому перераховані старозавітні отці, патріархи, праведники, царі. Їхня віра була віра тверда і щира, пронесена через багато-багато поколінь, які вірили в обітницю Божу про Спасіння, про прихід Месії, а отже і у повсякденному житті покладалися на Божу волю, на Божу допомогу, старалися угодити Господеві своїми ділами.

Перегляньмо ж, дорогі браття і сестри, за ці кілька днів, що залишилися до свята Різдва Христового, своє життя, свою віру, своє ставлення до ближніх, і належно підготуймося до цього великого свята. Але пам`ятаймо, що не в кількості страв, приготованих на Святвечір, та не у вартості одягу, купленого до свята, полягає якість цієї підготовки, а в духовному очищенні, в переосмисленні та укріпленні своєї віри, в примиренні з ближнім, у добрих справах – ось у чому полягає належна підготовка до гідного прославляння Спасителя, що прийшов у цей світ, щоб дарувати нам з Вами життя вічне. Амінь!

архімандрит Онуфрій (Ляда)
намісник Гурбинського Свято-Воскресенського
чоловічого монастиря на Повстанських могилах