Проповідь архімандрита Онуфрія (Ляди) на свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана

Свято-Воскресенський Гурбинський чоловічий монастир на Повстанських могилах

Слава Ісусу Христу!

«І ти, дитя, пророком Всевишнього наречешся, бо йтимеш перед лицем Господа, щоб приготувати путі Йому» (Лк.1:76) сповіщає своєму синові та Господньому Предтечі його батько – пророк Захарія. Готувати людей до приходу Месії, Спасителя світу – такою була місія чесного славного і великого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана, пам’ять Різдва якого ми сьогодні з вами, дорогі браття і сестри, звершуємо.

Його народженню передувало чудесне зачаття вже постарілими у днях своїх батьками. Про нього Ангел Божий сповістив батькові його священику Захарії, і не лише про його народження, а й про його подвиг, яким він «багатьох з синів Ізраїлевих наверне до Господа Бога їхнього» (Лк.1:16)

Мабуть жоден із відомих нам святих, чудотворців, мучеників, преподобних та інших угодників Божих не має у своєму, так би мовити, «титулі» стільки слів, які вказують на його значимість, на величину його подвигу. Про святого Іоана Предтечу Сам Христос говорив, що «з народжених жінками немає жодного пророка, більшого за Іоана Хрестителя, але найменший у Царстві Божому більший за нього» (Лк.7:28) вказуючи, що у сонмі святих він займає перше місце, але не є вищим за Ангелів Божих.

В традиційному іконостасі Православної Церкви ми завжди бачимо ікону, яка називається грецькою мовою «деісіс» (δέησις), що в перекладі означає «моління». На цій іконі зображено Господа нашого Ісуса Христа – Царя і Бога нашого, який возсідає як Вседержитель на троні, а праворуч і ліворуч Нього стоять відповідно Пресвята Богородиця та Святий Іоан Предтеча. Так Церква за допомогою іконографії вказує нам, хто є першими нашими заступниками перед Богом. І якщо до Матері Божої – Цариці Небесної – ми звертаємося, щоб покрила нас своїм молитовним омофором від усяких бід і напастей, зцілила своїм заступництвом наші недуги, то до святого Іоана Предтечі ми повинні насамперед звертатися, щоб він випросив нам у Бога прощення усіх наших провин, а також дарував нам щире покаяння у гріхах. Саме ці мотиви закладено в багатьох молитвах та молитовних правилах до нього. Про велич святого Іоана Предтечі та важливість молитви до нього говорить також той факт, що він вшановується Святою Православною Церквою щовівторка – саме цей день кожного тижня присвячений його пам’яті та молитві до нього разом з іншим святими, пам’ять яких припадає згідно церковного календаря.

Але чи прагнув такого возвеличення сам Іоан Предтеча? Зовсім ні! Коли ми поглянемо на все його життя, то воно було присвячене виключно одній єдиній місії – готувати дорогу для Христа-Спасителя. Саме слово «Предтеча» з церковно-слов’янської, так само як і грецький варіант цього слова «Продромос» (Πρόδρομος), перекладається як «той, хто біжить попереду». Грецькою мовою таке найменування святого Іоана Хрестителя часто мають на увазі також у значенні «передвісник». І справді – святий Іоан Предтеча почав сповіщати про Христа ще будучи в утробі своєї матері Єлизавети – пригадаймо, як «заграло дитя в утробі» (Лк.1:41), коли до Єлизавети прийшла Діва Марія почувши благу вістку від Ангела. Ведучи аскетичний пустельний спосіб життя святий Іоан Предтеча закликав людей до покаяння, хрестив їх водою готуючи до хрещення Духом Святим, викривав неправду, беззаконня та гріх, за що зрештою і був ув’язнений та мученицькою кончиною завершив свій земний шлях.

Проте, навіть закінчивши свій земний шлях святий Іоан Предтеча не завершив своєї проповіді про грядущого Спасителя. Бо зійшовши душею до аду він і там всім сповістив, що Христос уже прийшов на землю, щоб визволити людство від полону диявольського. Навіть в аді святий Іоан Хреститель був Предтечею Господнім.

Ми ж з вами, дорогі браття і сестри, оглянувши життєвий шлях і подвиг цього великого чоловіка, посланого від Бога, який «прийшов для свідчення, щоб свідчити про Світло», тобто про Христа, «щоб усі увірували через нього» (Ін.1:7) повинні почути його «глас вопіющого в пустелі» (Ін.1:23), і не лише почути, але й зробити висновки. Ми повинні переосмислити свій спосіб земного буття, принести Богові щире покаяння, і чистотою свого життя, світлими помислами, гарячою молитвою уподібнюватися Іоану Хрестителеві, до якого в цей день молитовно звертаємося словами «Святий великий Іоане, Предтече Господній, моли Бога за нас!»

архімандрит Онуфрій (Ляда)
намісник Гурбинського Свято-Воскресенського
чоловічого монастиря на Повстанських могилах