всі новини >>>

Проповідь архімандрита Онуфрія (Ляди) на Неділю 3-тю після П`ятдесятниці

Свято-Воскресенський Гурбинський чоловічий монастир на Повстанських могилах

Слава Ісусу Христу!

«Ніхто не може двом господарям служити: бо або одного полюбить, а другого буде ненавидіти; або одного триматиметься, а другим знехтує. Не можете служити Богові й мамоні» (Мф.6:24) – такі слова, дорогі браття і сестри ми сьогодні чуємо з уст Господа нашого Ісуса Христа у євангельському читанні неділі 3-ої після П’ятдесятниці. І ці слова стосуються способу життя людства у всі часи і віки, бо в термін «мамона» в древні часи закладалося поняття достатку та багатства. Часто можна зустріти міркування, що це ім’я демону, злого духу, який спокушує людей прагнути матеріального достатку та збагачення будь-якою ціною, у деяких дослідників навіть виникло міркування, при визначенні походження цього слова, що в древності у язичників було уявне божество багатства та достатку з таким ім’ям. І хоча правильність цих міркувань не є наразі підтвердженою авторитетними богословськими, історичними чи культурними джерелами, їх підґрунтя є більш, ніж очевидним.

Упродовж усієї історії людства ми бачимо як брат вбивав брата, сусід сусіда, лише задля того, аби заволодіти чужим майном. Цілі царства воювали між собою за право володіння землями та багатствами іншого краю. Але чи це є праведний шлях? Звичайно, що ні! Нам не треба зазирати глибоко в історію, достатньо глянути у сьогодення – сусід, який називає себе «братнім народом» вторгся до нас, щоб заволодіти українською землею та її багатсвом. І найгірше, що цей сусід називає себе «православним», навіть більше – каже, що лише його спосіб сповідування віри є єдиним правильним.

Що спонукає таких людей чинити зло? Звичайно, що не істинна віра у Христа, а лише жага до панування та безмірного багатства, служіння тому уявному «мамоні» під прикриттям вірою у Христа.

Господь своїми словами не засуджує багатство. Він не засуджував багатство юнака, який прийшов до нього шукаючи шлях до спасіння, як і інших багачів не засуджував за їх статки. Христос осуджував лише прив’язаність до того багатства, Христос застергіав людей не ставити собі здобуття багатства за життєве кредо чи за мету свого земного шляху.

Людина, яка засліплена здобуттям багатства забуває про Бога і не може Йому належно служити. Навіть більше – така людина перестає любити Бога, бо обраний спосіб життя суперечить Його вченню.

Ми з Вами пам’ятаємо притчу про нерозумного багача. Хіба за великий врожай дорікав Господь багачу уві сні? Звичайно, що ні. Бо якби не була на те Божа воля, то і врожаю не було б. Але Бог дорікав багачу за нерозумне поводження з тим врожаєм: «Нерозумний! Цієї ночі душу твою візьмуть у тебе; кому ж дістанеться те, що ти наготував?» (Лк.12:20) Дбаючи про врожай, наймаючи багато робітників, вкладаючи багато своїх трудів та коштів, плануючи збудувати ще більші житниці, багач фактично не піклувався про спасіння своєї безсмертної душі хибно вважаючи, що їй потрібно тимчасового земного матеріального достатку, до того ж надмірного. Але Господь наголошує у сьогоднішньому Євангелії, що шукати потрібно насамперед Царства Божого, а людині, яка це чинить, матеріальний достаток Господом буде додано (Мф.6:24).

Як же нам шукати Царства Божого та що потрібно для цього чинити? Щоб отримати відповідь на це питання, дорогі браття і сестри, нам достатньо відкрити Священне Писання, прочитати Заповіді Божі та слова вчення Христового і взяти їх за своє життєве кредо, тобто зробити їх дотримання та виконання способом свого життя.

Сьогоднішня неділя випала на велике державне свято – День Конституції України – основного Закону, на якому базуються всі інші законодавчі акти нашої країни. І в цьому випадку ми з Вами можемо навести певні паралелі, бо як на Конституції базуються інші Закони, так і на Священному Писанні Старого й Нового Завітів базується все вчення святих отців та Православної Церкви, її канони, Устав та інші правила. 

Дотримання та виконання Закону Божого, вчення Христового, є запорукою спасіння для душі і матеріального достатку для задоволення тілесних потреб. Якщо ж будемо дотримуватися і тих норм, які закладені у Конституцію України, то будемо і загалом у Богом дарованій Державі нашій мати мир та злагоду, достаток і духовний і матеріальний.

Тож нехай у кожного з Вас, дорогі браття і сестри, вчення Христове, Закон Божий, будуть завжди тою «духовною конституцією», тобто основним законом, яким Ви керуєтеся у всіх Ваших справах, служімо Богові, сповнюймо його заповіді і отримаємо все, що необхідне для задоволення наших душевних і тілесних потреб, а по закінченні життя земного – спасіння у вічному Царстві Божому! Амінь!

архімандрит Онуфрій (Ляда)
намісник Гурбинського Свято-Воскресенського
чоловічого монастиря на Повстанських могилах