всі новини >>>

Рiздвяне вiтання Ігумена Онуфрія намiсника Свято-Воскресенського Гурбинського монастиря

Свято-Воскресенський Гурбинський чоловічий монастир на Повстанських могилах

Возлюблені у Христі всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Христос рождається!

Славімо Його!

У сповнений радості та світлий за своєю сутністю день, коли Православна Церква України святкує Різдво по плоті Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, неможливо не приєднатися до співу колядників, неможливо не віншувати разом з ними, неможливо не мати бажання разом з ними веселитися та прославляти Богомладенця, що ради нашого спасіння зволив воплотитися від Духа Святого і Приснодіви Марії.

 Ми згадуємо цю подію не лише раз у рік, але й у щоденних наших молитвах, зокрема у Символі Православної Віри. Але чи завжди ми задумуємося над великим таїнством, яке відбулося понад 2000 років тому у Вифлеємі? Навіть якщо і задумуємося, то не можемо осягнути всю глибину його, бо щоб це осягнути нам потрібно осягнути самого Бога, а цього людський розум не може здійснити. Але якраз через святкування Різдва Христового ми по особливому наближуємо себе до Бога, який возліг у яслах поміж овець вказуючи нам, що Він є не лише Цар царів, але насамперед наш Пастир. Той Пастир, який прийшов на землю, щоб завести Свою паству до Царства Небесного.

 Через святкування Різдва Христового ми приходячи до храму, де стоїть символічний вертеп, як ті пастухи, приносимо Богові Сину славу та подяку за Його велику Жертву за нас. Ми приносимо подяку Богові Отцю за Його велику любов до людства, задля якого Він віддав у жертву Сина Свого Єдинородного. Ми славимо і Бога Духа Святого, без Якого не відбулося б воплочення. Ми споглядаємо на те, як царі-мудреці здійснили довгий шлях лише задля того, щоб віддати шану народженому цареві. Але, як каже нам Святе Передання Церкви, вони не лише вклонилися Цареві царів, але й пізнали Його як істинне Сонце Правди, тобто Христа Бога правдивого, якому належить вклонятися. Такий глибокий зміст ми бачимо у маленькому вертепі, який вмістив у яслах Невмістимого, у вертепі, який став на той день центром Вселенної як за фізичним так і, насамперед, за духовним змістом.

 Людство очікувало цю подію століттями та тисячоліттями, які були сповнені випробуваннями, стражданнями, невідомістю про подальше майбутнє, проте віра у пророцтво про прихід Месії не полишала серця людей. І ця віра була винагороджена радісною новиною. Проте не всі були сповнені цією радістю, зокрема цар Ірод, який боявся втратити свою владу. На жаль, сьогодні ми можемо навести аналогічні приклади і з життя нашої Богом дарованої Держави. Упродовж десятиліть та навіть століть український народ прагнув волі та незалежності як Держави так і Церкви. І сьогодні, коли Україна остаточно вийшла з багатолітнього ярма, є люди, які бояться втратити свою владу над українським народом, не розуміючи, що вони вже її втратили. Як і не розумів Ірод, думками і серцем якого керував ворог роду людського, що він вже її втратив.

 Вифлеємські младенці взяли на себе удар гніву Ірода, а наші воїни, за яких щодня у Гурбинському монастирі лунає молитва, сьогодні беруть на себе удар гніву чужинців та окупантів, щоб ми з Вами спокійно могли жити та в добробуті, в теплі як у фізичному так і в духовному, в християнському родинному колі славити Христа Богомладенця. Тому сьогодні ми особливо маємо дякувати Богові за всі Його милості до нас, за те, що прийшов у світ та викупив нас, за те, що бачачи нашу віру, віру наших батьків, дідів та прадідів, дарував нам і незалежну Державу і Помісну Православну Церкву. Посилено сьогодні підносимо подячні молитви Христові, Який визволивши нас із кайданів духовних визволяє нас тепер і від кайданів фізичних, закликаючи: «Не бійся мале стадо, а прийди та споглянь у вертепі спасіння своє». А ми ж у свою чергу радісно засвідчуємо, що не маємо страху перед ворогами як видимими так і невидимими, бо «з нами Бог!»

 Прийміть від нас найщиріші вітання з Різдвом Христовим і нехай Ваші серця будуть осяяні Світлом Божої любові, світлом зорі Вифлеємської та немеркнучим Божественним сяйвом Сонця Правди – Христа Спасителя.

Бажаємо Вам Божого благословення, щедрот Всемилостивого Бога, радісних днів та мирного неба, міцного здоров’я та в усіх справах доброго успіху і нехай Господь збереже Вас на многая і благая літа!

З Різдвом Христовим!

Христос рождається! Славімо Його!


 

Намісник Гурбинського Свято-Воскресенського

чоловічого монастиря на Повстанських могилах

ігумен Онуфрій (Ляда) з братією во Христі